חיסון נגד נגיף COVID-19

אישה מתחסנת

חיסון נגד ה-SARS-CoV-2 מסייע לגוף לפתח נוגדנים כנגד נגיף ה-Coronavar (SARS-CoV-2) הגורם ל-COVID-19, מבלי הצורך לפתח חסינות טבעית על ידי הידבקות והחלמה מהמחלה.

גם לאחר החיסון, התפתחות תגובה חיסונית תארוך זמן מה. המשך להקפיד על אמצעי הגנה כמו היגיינת ידיים, חבישת מסכות ושמירה על ריחוק חברתי. הצורך בשמירת כללים אלו חיוני משתי סיבות:

  • פיתוח חסינות לאורך זמן וייתכן שלא תתפתח חסינות מלאה
  • בנקודת זמן זו איננו יודעים אם החיסון ימנע הדבקה, ולכן אנשים מחוסנים עשויים להפיץ את המחלה.

שאלות נפוצות על החיסון

מדוע חשוב להתחסן?

חיסון נגד SARS-CoV-2 עשוי להפחית משמעותית את הסיכון לחלות  בנגיף ולפתח תסמיני מחלת קורונה . אם אתה נדבק ב-COVID-19, החיסון יכול להפחית את הסיכון לסיבוכים חמורים יותר. לחיסון נגד COVID-19, ישנם סוגים שונים של חיסונים זמינים.

רוב חיסוני SARS-CoV-2, דורשים שתי זריקות כדי שהחיסון יהיה יעיל. שתי הזריקות צריכות להינתן במסגרת זמן ספציפית (למשל 21 יום לאחר הזריקה הראשונה).

האם חיסוני COVID-19 יעניקו הגנה לטווח הארוך?

נכון לעכשיו, אין מספיק ראיות לגבי משך החסינות. מומחים צריכים לאסוף מידע נוסף לאורך זמן על ההגנה שמספק החיסון כדי לדעת להעריך את משך החסינות.

איזה מידע עלי למסור לצוות הרפואי לפני שאני מתחסן?

לפני שתתחסן, ספר לצוות הרפואי אם אי פעם הייתה לך תגובה אלרגית קשה. התוויות הנגד כוללות מתן החיסון לאנשים שפיתחו תגובה אלרגית קשה בעברם ויש להוועץ ברופא המטפל במקרה כזה.

כיוון שהמחקר שבדק את בטיחות ויעילות החיסונים מתוצרת חברת PFIZER לא כלל צעירים מתחת לגיל 16, לכן החיסון ניתן מגיל 16 ומעלה.

אם אתה חולה כרגע ויש לך חום (>38.5°C), עליך לדחות את החיסון עד להחלמתך. אם אתה חווה תסמינים כלשהם, עליך להודיע לצוות בנקודת החיסון, הרופא יחליט אם החיסון שלך יתבצע או יידחה.

מהם תסמינים ותופעות לוואי אופיינים שאני עשוי לחוות לאחר החיסון?

לאחר חיסונים באופן כללי, מערכת החיסון תתחיל לפעול, מה שעלול להוביל לתופעות אופייניות כמו כאב בזרוע, עייפות, כאבי ראש, חום קל. מרבית תופעות הלוואי של חיסון רגיל הן קלות ולא אמורות להימשך יותר משבוע. תופעות לוואי אפשריות הנובעות מחיסוני SARS-CoV-2 יצוינו בהוראות השימוש בחיסון המתאים והרופא המטפל יידע אותך ויספר לך עליהן.

במקרה נדיר של תגובה אלרגית, היא בדרך כלל תתרחש תוך מספר דקות לאחר החיסון. הצוות הרפואי מוכשר להתמודד עם תגובות אלרגיות ויודע לטפל בהן באופן מיידי.

לאחר החיסון, אתה עלול להיתקל בתסמינים אלה המצביעים על כך שגופך מגיב לחיסון. בדרך כלל, התסמינים אינם נמשכים יותר משלושה ימים:

  • כאב או נפיחות במקום ההזרקה
  • עייפות
  • כאב ראש וקור או חום
  • כאב במפרקים
  • בחילה

האם עליי להמשיך לנקוט באמצעי זהירות גם לאחר החיסון?

נכון לעכשיו, אין מספיק ראיות לגבי משך החסינות. מומחים צריכים לאסוף מידע נוסף לאורך זמן על ההגנה שמספק החיסון כדי לדעת להעריך את משך החסינות. לכן, עדיין חשוב מאוד להקפיד על אמצעי זהירות כמו חבישת מסכות, הקפדה על היגיינת ידיים סדירה וריחוק חברתי. בהתבסס על המידע שיאסף לאורך זמן, מומחים יוכלו להמליץ על מרווחי החיסון המתאימים בעתיד.

זה חל גם על אנשים שכבר נדבקו והחלימו מ-COVID-19. נכון לעכשיו, אין מספיק מידע לגבי משך החסינות הטבעית. בשלב זה משרד הבריאות אינו מחסן אנשים שהחלימו מקורונה, יחד עם זאת אין סכנה בקבלת החיסון במידה שחלית ללא ידיעתך (למשל, אם חלית ללא תסמינים של מחלה)

כמה מהר חיסונים נגד COVID-19 יוכלו לעצור את המגיפה?

התפתחות מגפת ה-COVID-19 תלויה ביעילותם, בזמינותם ובנכונותם של אנשים להתחסן. סביר להניח שחיסונים לא יספקו הגנה של 100% מפני COVID-19.

עם זאת, הפחתה משמעותית של הסיכון להידבקות ב-COVID-19 וגם הפחתת הסיכון להפצת הזיהום לאנשים אחרים הם הדרך היעילה ביותר לעצור את המגיפה לאורך זמן.

כיצד חיסונים מעוררים את התגובה החיסונית של גוף האדם?

כאשר חיידקים או נגיפים, כמו נגיף SARS-CoV-2 הגורם ל-COVID-19, פולשים לגוף האדם, הם מתחילים לתקוף תאים ולהתרבות. יתכן שנתקלת במונח אנטיגנים, שם כולל לגופים זרים כגון וירוסים, חיידקים, או חלקיקים שלהם החודרים לגוף האדם.

כחלק ממערכת החיסון האנושית, כדוריות הדם הלבנות נלחמות בזיהומים ומשמידות חיידקים, נגיפים ותאים אנושיים שנדבקו. בתהליך זה, המערכת החיסונית יוצרת נוגדנים. כל סוג של נוגדן הוא ייחודי ומגן על הגוף מפני סוג אנטיגן ספציפי אחד.

חיסונים עוזרים לגוף לפתח חסינות מבלי שנצטרך לחלות במחלה, על ידי הכרת האנטיגן ויצירת נוגדנים כנגדו. התגובה החיסונית לחיסון מותירה תאי "זיכרון" שיזכרו כיצד לבנות את הנוגדנים הדרושים וכיצד להילחם בנגיף זה בעתיד.

התפתחותם של תאי "זיכרון" אלה אורכת מספר שבועות לאחר החיסון. יצירת תאי "זיכרון" זו טרם הוכחה בחיסונים כנגד קורונה, ועל כן יתכן שבעתיד נזדקק לחיסון דחף כנגד קורונה.

איזה סוגים של חיסוני COVID-19 זמינים או נמצאים בפיתוח כעת?

נכון לעכשיו, ישנם שלושה סוגים עיקריים של חיסוני COVID-19 זמינים ובפיתוח:

  • חיסון mRNA
  • חיסון וקטורי נגיפי
  • חיסוני תת-יחידות חלבון

מהו חיסון mRNA?

אלו החיסונים הקיימים והמאושרים לשימוש בישראל.

לכל נגיף יש חלבונים (אנטיגנים) יחודיים על פני המעטפת שלו. אחד מחלבוני המעטפת של הנגיף הוא היעד לתגובה חיסונית הנגרמת על ידי החיסון.

חיסונים אלה נותנים לגוף הוראות כיצד לייצר חלבונים לא מזיקים אלה. כתגובה של מערכת החיסון, הגוף מכיר בכך שהחלבון לא אמור להיות שם ויזכור כיצד לגלות ולהילחם בנגיף בעתיד.

חיסונים אלה אינם מכילים נגיפים חיים ולכן אינם יכולים לגרום ל-COVID-19.

נושאים קשורים

מידע אודות נגיף הקורונה (COVID-19) עבור מטופלי נפרוקר

נקיטת אמצעים יומיומיים למניעת זיהומים