שלב מתקדם

רופא מוסר מרשם למטופל

בשלב המתקדם של CKD 3b, 4) ו-5) תפקוד הכליות יורד באופן חמור. עקב הירידה ביכולת הכליות לבצע את כל תפקידיהן החשובים, מים עודפים ומוצרי פסולת מצטברים בדם. תופעה זו נקראת אורמיה.

בשלב מתקדם זה של CKD, חשוב לעשות הכול כדי להאט את ההתקדמות של המחלה למצב של כשל כליות מוחלט. אם הכליות מפסיקות לתפקד, כלומר אם תפקוד הכליות יורד לפחות מכ-10 עד 15 אחוז של תפקוד כליות תקין, יש להחליף את התפקוד החסר באמצעות דיאליזה או השתלת כליה. ה-GFR המדויק שבו יש להתחיל בדיאליזה תלוי בגורמים רבים (כגון מחלת כליות בסיסית, תת-תזונה, תסמיני אורמיה וכו'). פעל בהתאם לעצת הרופא שלך.

CKD שלב 3b

CKD שלב 3 מחולק לשלב 3a ולשלב 3b. שלב 3b משתייך לשלב המתקדם של CKD. לאדם עם CKD שלב 3b יש נזק קל לכליות וה-GFR הוא ברמה של 30-44 מ"ל/דק'.

תסמינים נפוצים שעשויים להופיע בשלב CKD זה יכולים לכלול ספירת דם נמוכה, תת-תזונה, כאבי עצמות, עקצוצים או חוסר תחושה עצבית, קשיי ריכוז ותחושה כללית ירודה.

CKD שלב 4

ב-CKD שלב 4, יש נזק מתקדם לכליות שמוביל ל-GFR של 15-30 מ"ל/דק' בלבד. בנוסף לתסמינים שאוזכרו קודם, כמה מהתסמינים הנפוצים ביותר ב-CKD שלב 4 הם מחלת עצמות, רגליים חסרות מנוחה, עור מגורה ואנמיה. המשמעות של אנמיה היא שיש לך חוסר בתאי דם אדומים, דבר שעלול לגרום לעייפות, קשיי ריכוז, אבדן תיאבון, נפיחות, במיוחד ברגליים וסביב העיניים, קוצר נשימה ועור חיוור.

CKD שלב 5

לאדם עם CKD שלב 5 יש נזק לכליות שמוביל ל-GFR נמוך של 15 מ"ל/דק' או פחות. הכליות אבדו כמעט את כל היכולת לפעול ביעילות. בסופו של דבר, מחלת הכליות הורידה את תפקודי הכליות לרמה שבה יש צורך בטיפול חלופי.

מה עלי לדעת?

בשלב המתקדם של CKD, אתה והרופא שלך תנסו לעשות הכול כדי להאט את ההתקדמות של המחלה למצב של כשל כליות מוחלט. תזונה וטיפול נכונים חשובים יותר מתמיד.

ראה תזונה ב

בנוסף, עליך להתחיל לחשוב על טיפול כלייתי חליפי; למד אודות האפשרויות השונות שעומדות לרשותך מוקדם מספיק כדי להותיר מספיק זמן לביצוע הכנות מתאימות. קיימות שלוש אפשרויות טיפול שונות שמחליפות חלק מתפקוד הכליה שאבד:

השתלת כליות

מה אני יכול לעשות?

כדי לדחות ככל הניתן את השתלת הכליה, אך בו בזמן לאפשר שימוש בכל האפשרויות, באפשרותך לנקוט בפעולות הבאות: 

  • לבקר אצל נפרולוג על בסיס קבוע.
  • לפנות לרופא בכל מקרה של שינויים במצב הבריאותי (כגון התקררות או תסמינים דמויי שפעת, תסמינים חריגים, חדשים או מחמירים).
  • למד אודות הסוגים השונים של טיפול כלייתי חליפי, והחלט ביחד עם הרופא שלך איזה מהם מתאים לך. התחל בזמן בהכנות הדרושות.
  • טול את כל התרופות כפי שנרשמו על ידי הרופא. הן חשובות מאוד לשמירה על בריאותך והרגשתך הטובה. במיוחד במקרה של סוכרת ו/או לחץ דם גבוה, הישאר בשליטה ובצע את הטיפולים שנרשמו לך.
  • שנה את התזונה (בקר אצל תזונאי לקבלת המלצות ספציפיות).
  • הפסק לעשן
  • הפחת את צריכת האלכוהול.
  • שמור על הכושר בעזרת פעילות גופנית סדירה.
  • למד אודות שינויים נדרשים באורח החיים ושאל שאלות.
  • השתתף באופן פעיל בטיפול הכלייתי שלך.
נושאים קשורים

למד מידע בסיסי אודות הכליות: מהם תפקידי הכליות, מה קורה כאשר הן אינן מתפקדות כהלכה, גורמי סיכון ותסמינים ומה ניתן לעשות כאשר הכליות כושלות.

מרפאות ובתי חולים רבים מציעים טיפולי המודיאליזה.