השתלה

השתלה היא נושא חשוב עבור אלפי אנשים ברחבי העולם שחולים במחלת כליות כרונית. לאלה שמקבלים כליה מתורם, יש בכך תקווה לחיים חופשיים יותר ועם פחות הגבלות תזונתיות. זהו נושא מורכב שמחייב שפע מידע, זמן ומחשבה לפני שתוכל לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורך.

מהי השתלת כליה?

מטופלים רבים שחולים במחלת כליות כרונית הם מועמדים מתאימים להשתלה, אך אין זה נכון לגבי כולם. לפיכך, אם ברצונך לבדוק אם השתלה היא אפשרות טיפול המתאימה לך, הצעד הראשון הוא לדון במצבך האישי עם הנפרולוג שלך. הרופא יבחן מספר היבטים של בריאותך הכוללת ומצב הכליות שלך לפני שייתן לך המלצות.

אם הנפרולוג שלך מגיע למסקנה שאתה מועמד טוב להשתלה, תצטרך לעבור את הבדיקות הנדרשות. בשלב זה, הרופא יכול להוסיף אותך לרשימה הארצית של ממתינים להשתלה כדי לקבל כליה מאדם שנפטר, או למצוא תורם חי מתאים.

התאמה היא מילת המפתח

כדי שההשתלה תצליח, המקבל והתורם חייבים להתאים זה לזה. משמעות הדבר שלשני הצדדים יש את אותו סוג דם וכן רקמות תואמות, דבר שמפחית את הסיכון שגופו של המקבל ידחה את הכליה של התורם. לפני הניתוח, שורה של בדיקות מעבדה יתבצעו כדי לוודא תאימות.

קבלת כליה

קיימות שתי דרכים לקבל כליה מתורם: מאדם חי או מאדם שנפטר. תורמים חיים הם בדרך כלל בני משפחה - אחד מההורים או האחים/אחיות - או אדם קרוב כגון חבר או בן/בת זוג.

היתרון העיקרי של קבלת כליה מאדם חי היא הזמן שנחסך. מרגע שמצאת מישהו שתואם אתך ומוכן לתרום, תהליך ההשתלה יתחיל

ההחלטה לתרום כליה דורשת בדיקה ומחשבה מעמיקות. התורם צריך להיות מודע לסיכונים הכרוכים בניתוח להסרת הכליה הבריאה ולדעת שיש צורך בניטור לאחר הניתוח כדי להבטיח שהכליה הנותרת מסננת כהלכה החוצה את הפסולת מהגוף.

בניגוד לכך, קבלת כליה מתורם שנפטר, שבדרך כלל מקורה מאדם שנפטר בתאונה, מחייבת סבלנות.

לאחר הוספת שמך לרשימה הארצית של ממתינים להשתלה, אין כלל כמה זמן יעבור לפני שכליה מתאימה מתורם תהיה זמינה.

לעתים ההמתנה קצרה. אך בדרך כלל תצטרך להמתין כמה שנים - למרות שזמן ההמתנה הממוצע משתנה מארץ לארץ.

בחדר הניתוחים

לאחר שקיבלת כליה מתורם, השלב הבא הוא ניתוח. מכיוון שאיברים הם מאוד רגישים, הניתוח חייב להתבצע בהקדם האפשרי מרגע שהכליה זמינה. אם אתה ברשימת הממתינים, תקבל התראה כאשר כליה מתאימה תגיע, לפיכך הקפד להיות זמין בקלות בכל עת במספר הטלפון שנתת ליצירת קשר.

לאחר בדיקה סופית כדי להבטיח שהכליה תקינה, אפשר להתחיל בניתוח. כל עוד הכליות שלך לא גורמות לזיהום, המנתח בדרך כלל יבחר להשאיר אותן במקומן. הכליה החדשה הבריאה פשוט מושתלת בגופך לצידן ומחוברת לעורק ולווריד שלך. דבר זה מאפשר לדם להתחיל לזרום דרך הכליה החדשה וגופך יכול להתחיל להפיק שתן.

סיבוכים אפשריים

חלק מהיכולת לקבל החלטה נבונה אודות השתלה כולל את הכרת הסיכונים הפוטנציאליים. קבלת כליה מתורם כרוכה בשלוש חששות עיקריים: דחייה, תפקוד ומשך חיי האיבר.

לאחר ההשתלה, תצטרך ליטול תרופות מסוימות, כולל מדכאי מערכת החיסון לצמצום הסיכון לדחייה. חיוני שתיטול את כל התרופות שרשם לך הנפרולוג כדי לצמצם את הסיכון למינימום האפשרי. עם זאת, מכיוון שתרופות אלה מדכאות את המערכת החיסונית, הכרחי שתשמור על עצמך היטב לאחר הניתוח.

באשר לתפקוד, חלק מהכליות מתרומה מתחילות לפעול מיד, בעוד אחרות מתחילות לפעול רק לאחר מספר ימים. אם אתה משתייך לקבוצה השנייה, ייתכן שתצטרך להמשיך בדיאליזה עד שהכליה החדשה תתחיל לתפקד כהלכה. זהו מצב נפוץ ולא מהווה סביה לדאגה לגבי הצלחת ההשתלה.

לבסוף, כליה מתורם שורדת בממוצע 10-15 שנים. הסיבה לכך היא שתפקוד הכליה יורד בהדרגה במשך הזמן. לפיכך, תמיד עומדת לרשותך האפשרות לחזור לדיאליזה או לנסות למצוא כליה שנייה מתורם, בין אם באמצעות תרומה מתורם חי או מהרשימה הארצית של הממתינים להשתלה.

למרות שסבוכים עלולים להתרחש, נסה לא לדאוג לגבי זה מראש. הנפרולוג שלך יעניק לך את הטיפול הטוב ביותר האפשרי לפני ההשתלה, במהלכה ואחריה, ועליך לפנות אליו בכל שאלה או דאגה.

ביצוע הבחירה הנכונה

השתלה היא נושא מאוד אישי - שלו עליך להקדיש זמן ומחשבה. אולי כדאי להתחיל בהתייעצות עם הנפרולוג אודות מצבך. אם שניכם מסכימים שהשתלה היא אפשרות עבורך, אתה יכול תמיד להוסיף את עצמך לרשימת הממתינים, אם אין לך תורם חי, ולהקדיש להחלטה מחשבה נוספת תוך כדי המתנה.

בנוסף, שיחות עם אחרים בנושא היתרונות והחסרונות של השתלה יכולות לעזור לך להגיע להחלטה.

בינתיים, זכור שלרשותך כל התמיכה מצוות NephroCare. בכל מקרה, אנחנו תמיד נהיה שם כדי לספק לך את טיפול הדיאליזה האיכותי ביותר - אם, כאשר והיכן שתצטרך זאת. אנו גם מציעים למטופלים שלנו סיוע וייעוץ בכל הנוגע להשתלה.

בדף סיפורי המטופלים תמצא גם את סיפורו של מטופל הונגרי שעבר השתלה ומשתף איתנו את ניסיונו.

נושאים קשורים

Haemodialysis can be performed at home, in a self-care / limited-care unit or in a dialysis centre.